Tort cu zmeura si mascarpone
Ingrediente
un blat de tort cumparat Pentru crema: 500 g mascarpone 500 g frisca 600 g zmeura cca 15 lg de zahar tos pt zmeura cca 10 lg de zahar pudra pt mascarpone 125 g crema de branza 10 g gelatina 1 fiola esenta Butter Vanilla - Dr Oetker Pentru ornat: piure de zmeura (facut din cele 600g de zmeura de mai sus) 1 plic tort gelee rosu nuca de cocos zmeura
Mod de preparare
Batem frisca si o dam la rece. Batem mascarpone cu crema de branza si zaharul pudra, adaugam si esenta de vanilie. Amestecam crema de mascarpone cu cca 2/3 din frisca apoi impartim crema in 2 parti din care una sa fie ceva mai multa (vom folosi din ea si la imbracatul tortului). Daca vreti puteti pune ceva mai mult zahar. Dam la rece. Intre timp punem zmeura intr-o craticioara pe foc cu zaharul (opriti 5-6-7 bucati de zmeura pt ornat). In functie de cat de dulce vreti sa iasa mai adaugati zahar in plus fata de cele 15 lg. Amestecati continuu pana zmeura incepe sa isi lase suc, apoi lasati sa fiarba la foc ff mic, amestecand din cand in cand cca 10-15 minute. Scurgem sucul zmeurei rezultat prin fierbere si il punem deoparte pentru una din creme. Restul dam prin sita sa obtinem piureul de zmeura prin indepartarea samburilor. Punem gelatina la hidratat in cca 50 ml de apa . Punem o foaie de blat pe un platou, pune inelul tavii de tort in jurul ei si ne apucam de creme. Topim gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj (nu o fierbem!). Cca 1/3 din gelatina o amestecam cu crema de mascarpone (cea mai multa). Restul de gelatina amestecam cu siropul de zmeura oprit mai devreme si adaugam totul la crema de mascarpone mai putina. Punem crema de mascarpone peste primul blat ( nu toata, oprim cca 7-8 lg pentru imbracat tortul). Punem cel de-al doilea blat, apoi crema roz cu siropul de zmeura. Deasupra cea de-a treia foaie de blat. Dam la frigider pentru minin 2 ore. Amestecam apoi crema de mascarpone oprita (cele 7-8 lg) cu frisca ramasa (va amintiti ca nu am pus toata frisca in crema de mascarpone...) si dam la frigider. Tot acolo pastram si jeleul de zmeura. Dupa cele 2 ore imbracam tortul cu crema de mascarpone si frisca. Deasupra punem jeleul de zmeura in care am pus plicul de tort gelee preparat confirm indicatiilor de pe ambalaj cu cca 3-4 lg de apa. Ornam dupa preferinta. Eu am ornat cu fulgi de cocos si zmeura. Dam din nou la rece.
Reteta trimisa de Dedicut.