Erbazzone
Ingrediente
Pentru aluat:
300g faina
1 varf de sare
5lg untura
3lg ulei de masline
10lg apa rece
pentru umplutura:
85g bacon
3 catei de usturoi (zdrobiti)
3 cepe mari (toocate)
2lg ulei de masline
200g spanac
150g parmezan
2 oua
Mod de preparare
Amesteca faina cu sarea intr-un bol, fa o gaura in mijloc si adauga untura si uleiul de masline. Amesteca cu varfurile degetelor pana cand obtii un aluat sfaramicios. Adauga 7 linguri de apa si amesteca cu o furculita pana cand incepe sa formeze bule de aer, daca ti se pare ca e prea uscat mai poti adauga apa. Formeaza o bila mare de aluat, bag-o intr-o punga si las-o la frigider pentru 30 de minute. Vei forma doua foi de placinta din acest aluat, una pentru baza si alta cu care sa acoperi.
Opareste frunzele de spanac dupa care lasa-le sa se scurga de apa si toaca-le marunt.
Incalzeste bacon ul impreuna cu 2 linguri de ulei de masline la foc mediu pentru 5 minute, adauga ceapa si usturoiul (maruntite) si mai lasa pana cand se inmoaie. Da focul la mare si rumeneste pentru 2 minute pana cand capata o culoare aurie.
Da din nou focul la mediu, adauga spanacul si mai gateste pentru 5 minute, dupa care lasa sa se raceasca. Adauga parmeznaul si asezoneaza dupa gust cu sare si piper.
Aseaza prima foaie din aluat intr-o tava tapetata cu untura si faina lasandu-o o bordura de 2cm. Adauga umplutura in mijloc. Umezeste marginile aluatului si lipeste cea de-a doua foaie de aluat.
Preincalzeste cuptorul la 200 grade si coace placinta cu spanac si branza pentru 20 de minute.
Intre timp soteaza usturoiul intr-o oala cu grasime topita cu care vei unge placinta, cu 2 minute inainte de a o scoate de la cuptor, astfel devenind lucioasa si crocanta.
Mod de servire
Placinta se poate face in forma de dreptunghi sau forma rotunda de tarta. Se serveste taiata in bucati, dupa ce se raceste.Pofta buna:)
Reteta trimisa de adinela.