Cozonac moldovenesc
Ingrediente
1 kg faina, 300 g zahar, 10 galbenusuri, drojdie proaspata - 1 cub, 200 ml ulei de floarea soarelui, nuci macinate, stafide, cacao, o lingura de untura, zahar pudra, coaja rasa de lamaie si portocale, esenta de vanilie, esenta de rom, 500 ml lapte si sare.
Mod de preparare
Intr-un ibric se fierbe laptele cu putin zahar. Intr-o oala se adauga drojdia de bere, o lingura de zahar si putin lapte. Se lasa maiaua sa creasca timp de 20-30 de minute. Preparare aluat: Peste faina din castronul mare se adauga galbenusurile, sarea, maiaua crescuta, mirodeniile, zaharul vanilat, se inchina aluatul si se framanta, usor pentru a se incorpora toate ingredientele. Pe masura ce compozitia devine omogena se adauga laptele indulcit, dupa care se amesteca aproximativ jumatate de ora. Se adauga uleiul, putin cate putin si untura. Se continua framantatul pana cand aluatul de cozonac se dezlipeste de pe vas. Se formeaza un "guguluf" care se indeasa cu pumnii si se bate tare de peretii vasului, pentru a iesi tot aerul din aluat. Astfel cozonacul va iesi fraged si pufos. Cand veti vedea ca aluatul face basicute atunci este gata! Lasati aluatul la dospit o ora-doua, timp in care el va creste frumos! In momentul in care cozonacul va ajunge la marginile vasului, puteti sa incepeti sa puneti la tavi! Umplutura: Nucile macinate se amesteca din plin cu cacao cernuta, zahar, stafide si rom. Se ia cate putin din aluat si se intinde cu sucitorul o foaie potrivita. Se adauga umplutura de nuca si stafide si se ruleaza usor. Intr-o tava unsa cu ulei se pune foaia rulata, apoi se lasa putin sa creasca. In momentul in care cozonacul a crescut, se unge cu galbenus de ou si se introduce in cuptorul incalzit (cu jumatate de ora inainte). Se lasa in cuptor circa 30-40 de minute (pana se rumeneste frumos), se incearca cu o scobitoare, iar cand este gata se unge cu ou batut si se pudreaza cu zahar pudra.
Reteta trimisa de silimon.