cozonac-cu-mac/
Ingrediente
Pentru aluat: 2 oua 10 g drojdie uscata 100 g zahar 200 ml lapte 60 g unt ~550 g faina 1/2 lingurita sare 1 lingura coaja de portocale confiata Pentru umplutura de mac: 150 g mac 2 linguri zahar 1 lingura miere ~100 ml lapte 1 lingurita coaja de portocala confiata 1 albus de ou Intr-un vas amestecam macul cu zaharul si coaja de portocala confiata. Turnam deasupra laptele clocotit, apoi punem la fiert la foc mic pana compozitia incepe sa se ingroase. Aproape de sfarsit adaugam mierea. Dam deoparte si lasam la racit. Cand compozitia s-a racit foarte bine incorporam albusul batut spuma tare cu un praf de sare. Pentru uns: 1 galbenus 2 linguri lapte
Mod de preparare
-am facut nicioadata cozonac cu mac, nu stiu de ce. Probabil pentru ca aveam impresia ca dupa ce mananci o felie de cozonac te ia somnul. )) L-am facut ieri, din curiozitate. Mi-a placut. Si nici n-am adormit. )) Il recomand celor ce iubesc macul…Intr-un vas amestecam macul cu zaharul si coaja de portocala confiata. Turnam deasupra laptele clocotit, apoi punem la fiert la foc mic pana compozitia incepe sa se ingroase. Aproape de sfarsit adaugam mierea. Dam deoparte si lasam la racit. Cand compozitia s-a racit foarte bine incorporam albusul batut spuma tare cu un praf de sare.Dupa cum va spuneam, imi place reteta de la cozonacul cu nuca si cacao. Sper ca si voua, dupa ce o veti incerca. Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata. Punem maiaua in cuva masinii de paine sau in castron, daca se framanta cu mana, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul. Ca si in cazul cozonacului cu fructe uscate, am impartit aluatul in mai multe parti si am copt in forme mici. Si voi veti imparti aluatul in functie de marimea tavilor. Repartizam umplutura de mac pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.Cozonacii se pun in tava bine unsa cu ulei si se mai lasa la crescut vreo 15-20 de minute. Se ung apoi cu galbenus de ou desfacut cu lapte si se dau la cuptor la foc mediu, pana se rumenesc. Se lasa sa se racoreasca in tava, apoi se scot pe un gratar si se lasa sa se racesca bine.
Reteta trimisa de tina6041.