Cheesecake cu ciocolata
Ingrediente
Pentru umplutura : -900 gr crema de branza -200 gr zahar -1/2 baton vanilie -100 gr smantana acra -4 oua -80 gr ciocolata neagra (75 %) -1 priza scortisoara Pentru Crusta: -200 gr biscuiti cu cacao (am folosit Belvita Start cu ciocolata) -90 gr unt -1 priza scortisoara
Mod de preparare
-Se maruntesc biscuitii in robot sau masina de cafea. Se adauga untul topit si scortisoara si se amesteca bine pana biscuitii sunt umezi. -Se tapeteaza fundul unei tavi cu pereti detasabili (diametru 26 cm; cu hartie de copt pe fund) cu biscuiti (apasati usor pe margini sa se formeze o mica bordura). Se da tava la rece pana pregatim umplutura. -Se freaca branza un pic pana se inmoaie. Se adauga zaharul si miezul de la batonul de vanilie (sau zahar vanilat; sau esenta de vanilie) si se mai amesteca inca 2-3 minute. Se adauga smantana. -Se adauga apoi cate un ou pe rand pana sunt complet incorporate -Se topeste pe abur (sau in microunde) ciocolata. Se adauga restul de umplutura in ciocolata (la inceput puneti putina umplutura si amestecati bine, apoi dupa ce ati adaugat 2-3 linguri puteti sa o adaugati pe toata o data). Omogenizati, adaugand si scortisoara. * atentie! umplutura se adauga in ciocolata topita si nu invers! -Puneti umplutura cu ciocolata intr-un spritz de patiserie la care montati un varf rotund si destul de subtire. -Introduceti usor varful in umplutura (cativa mm) si strangeti pana vedeti ca la suprafata s-a format un cerc cam cat o moneda de 10 bani. Continuati sa formati buline pe toata suprafata cheesecake-ului. * eu am facut prima bulina in centru, apoi am facut pe marginea exterioara si la final am mai intercalat cateva buline intre ele. -Dati tava la cuptor, la 150C. In cuptor, cand il incalziti, chiar jos asezati o tava cu apa (ca sa se faca aburi). Coaceti cheesecakeul timp de 1 ora. -Stingeti focul si lasati-l sa se raceasca in cuptor. -Introduceti-l la frigider si lasati-l peste noapte. -Se feliaza usor cu un cutit trecut prin apa fierbinte. Sper sa va placa prajitura mea,desi este de munca la ea,dar la final va lingeti degetelele :D!
Reteta trimisa de danuta1986.