Paste "mamma mia"!
Dupa ce te-am lamurit cum se pregatesc pastele "ca italienii", te invitam acum sa experimentezi cateva retete "vero" ale delicioasei bucatarii din Italia.
Datorita talentului maestrilor bucatari, prepararea pastelor a devenit un adevarat proces creativ - un avantaj absolut al acestui sortiment produs din faina constand in libertatea de a realiza zeci de combinatii, folosind ingrediente diverse.
Specialitatea italiana "prin excelenta", pasta sau vermicelli, asa cum erau cunoscute in trecut, pot constitui baza unor mancaruri usoare sau satioase, dietetice sau consistente, in functie de ingredientele pentru care optam.
Daca esti o admiratoare a acestui fel de mancare, trebuie sa stii ca, dupa procesul de fierbere a pastelor - care trebuie sa aiba loc separat - decizia cu privire la combinatia pe care o alegi, fie ca este sos picant, branza sau lapte, iti apartine.
Noi te inspiram, oferindu-ti cateva retete delicioase de paste:
Macaroni cu patru tipuri de branza
Prin combinarea mai multor sortimente de branza, aceste macaroane vor capata un gust intens, fiind si foarte satioase. Incearca-le!
Ingrediente si cantitati:
3 cesti de macaroni
2 cesti cu rosii decojite, taiate cubulete
1 lingurita ulei de masline
1 lingurita cu praf de oregano
1 lingurita cu praf de busuioc
sare si piper, dupa gust
1 1/2 cesti cu branza Cheddar rasa
1 1/3 cesti cu mozzarella maruntita
3/4 ceasca de parmezan ras
1/4 ceasca de branza feta maruntita
Mod de preparare:
1. Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Pune apa la fiert intr-o oala mare, adauga-i sare, inainte de ajunge la punctul de fierbere, adauga apoi macaroanele si prepara-le "al dente", timp de aproximativ 10 minute. Cand sunt gata, scurge-le si pune-le intr-un vas.
3. Intr-un alt vas, amesteca rosiile, uleiul, oregano, busuiocul, sarea si piperul.
4. Cat pastele sunt fierbinti, presara deasupra 1 ceasca de branza Cheddar, 1 ceasca de mozzarella si 1/2 de ceasca de parmezan. Amesteca, pana cand tipurile de branza s-au topit. Adauga apoi combinatia de rosii si condimente, amestecand din nou.
5. La final, presara deasupra 1/2 ceasca branza Cheddar, 1/2 ceasca mozzarella, 1/4 ceasca parmezan si 1/4 ceasca feta deasupra pastelor. Pune totul la cuptor timp de 15-25 de minute. Pofta buna!
Rigatoni cu legume
Daca iti doresti ceva mai usor, poti incerca sa pregatesti aceasta reteta de rigatoni pentru cina.
Ingrediente si cantitati:
2 1/2 cesti cu rigatoni (varietatea de paste care se aseamana cu niste "tubulete")
3 cesti cu buchete de broccoli
3 morcovi, taiati rondele
1 lingurita ulei de masline
3 lingurite de margarina
2 lingurite ceapa taiata marunt
3 lingurite cu faina
2 1/4 cesti cu lapte degresat
1/2 ceasca de branza Cheddar maruntita
sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
1. Fierbe pastele, conform instructiunilor de pe ambalaj. Cu 5 minute inainte sa fie gata, adauga morcovii in apa in care fierb, lasandu-i 3 minute, impreuna cu pastele. Cu 2 minute inainte de final, adauga si buchetele de broccoli. Dupa ce s-au facut, scurge-le bine.
2. Pune uleiul de masline intr-un vas si incalzeste cuptorul la 180 de grade.
3. Intr-un alt vas, topeste margarina la foc mic. Adauga ceapa si caleste-o 2 minute. Pune faina, si lasa totul pe foc, amestecand continuu, pana se formeaza o pasta. Pune apoi laptele si branza, amestecand pana aceasta din urma se topeste. Potriveste sosul de sare si piper, dupa care toarna-l peste paste si legume.
4. Lasa totul in cuptor, timp de 25-30 de minute, dupa care poti servi.
Penne cu rosii coapte
Nu doar delicioasa, insa si sanatoasa: pregatirea acestui fel de mancare presupune un aport de fibre, fier si calciu in organismul tau.
Ingrediente si cantitati:
12 rosii
10 catei de usturoi
1 ceasca cu busuioc proaspat
1/2 lingurita cu sare
1/4 lingurita piper
1/3 ceasca de ulei de masline
4 cesti cu penne
1 ceasca de branza feta, maruntita
Mod de preparare:
1. Taie rosiile in lungime si pune-le cu fata taiata in sus, intr-o oala unsa cu ulei.
2. Amesteca intr-un vas usturoiul pisat, busuiocul taiat marunt, uleiul, sarea si piperul. Toarna compozitia peste rosii. Coace-le apoi in cuptor timp de 2 ore, dupa ce l-ai incins la 180 grade Celsius. Taie apoi rosiile coapte in patru.
3. Intre timp, fierbe pastele in apa cu sare, timp de 8-10 minute, pana sunt fragede, insa nu foarte moi. Scurge-le de apa, apoi adauga bucatile de rosii. Presara deasupra feta maruntita.
Spaghetti cu usturoi si chili
Daca iti place mancarea iute, cu siguranta nu vei refuza o portie "fierbinte" de spaghetti, din care nu lipseste picantul chili!
Ingrediente si cantitati:
500 g spaghetti
1/2 ceasca de ulei de masline
5 catei mari de usturoi, taiati rondele
3 ardei rosii chili, uscati si pisati
1/4 ceasca de patrunjel maruntit
Mod de preparare:
1. Fierbe pastele in apa cu sare.
2. Cat se fierb acestea, incinge putin ulei intr-o tigaie. Adauga usturoiul si ardeiul chili, calindu-le usor - insa nu pana se fac maronii.
3. Dupa ce ai fiert pastele "al dente", scurge-le, insa nu inainte de a pastra o ceasca din apa in care au fiert pastele.
4. Reincinge usturoiul si ardeii pe foc, adaugand apa, incetul cu incetul, pana cand se formeaza un sos.
5. Toarna sosul peste spaghetti, presarand la final patrunjelul tocat.