Tajine de pui cu lamaie (reteta din zona Magreb)
O mancare din Algeria si Maroc, pe care francezii au perfectionat-o. Se prepara in vase speciale, de lut cu capac tuguiat, dar merge si intr-un tuci clasic.
Ingrediente: un pui, trei cepe, o cutie de rosii in suc de rosii, o vanata mare, 100 de grame de masline negre (eventual, fara samburi), o lingurita de chimen macinat, jumatate de lingurita de scortisoara pisata, ulei, sare, piper, un ardei iute, o legatura coriandru, cateva felii de lamaie, o lingura cu miere, o bucata de ghimbir, 100 de grame de fulgi de migdale.
Preparare:
- Taie puiul in bucati potrivite, taie vanata in bucati, nu foarte mici, taie in doua sau in trei rosiile (pastreaza sucul), toaca ceapa, nu foarte marunt, toaca ardeiul iute si coriandul.
- Incinge ulei intr-un tuci, pune puiul bucati si lasa-l sa se rumeneasca. Cand incepe sa se patrunda, scoate puiul si pune ceapa pe care trebuie sa o lasi la calit 10-15 minute amestecand din cand in cand. Adauga apoi vanata bucati si rosiile. Mai lasa totul inca cinci minute. Stinge cu sucul de rosii.
- Adauga din nou bucatele de pui, pune feliile de lamaie, ghimbirul ras, chimenul, scortisoara, maslinele, ardeiul iute tocat si coriandul. Potriveste mancarea de sare si piper
- Completeaza cu o cana, o cana si jumate, de apa (sosul nu trebuie sa fie nici gros, dar nici subtire).
- Acopera vasul (trebuie neaparat acoperit ca sa nu se piarda aromele si sosul sa nu scada), si baga vasul la cuptor 40-45 de minute la foc potrivit
- Cand este gata adauga fulgii de migdale si serveste mancarea imediat, fierbinte, cu orez simplu si salata sau doar cu lipii calde alaturi.