Quiche verde (cu praz, verdeata si spanac)
Nu ai mancat in viata ta ceva mai bun! Este genul de mancare de care nu te mai saturi si care intra in meniul de baza al familiei. In plus, se face usor. Cantitatile sunt pentru sase portii.
Ingrediente: 250 grame faina, opt oua, un varf de cutit de sare, 100 grame unt din frigider, 1-2 linguri apa rece, de la gheata, doua fire de praz, 250 grame spanac, o legatura de patrunjel si una de leustean, un catel de usturoi, 100 grame cascaval, 250 grame smantana, opt oua, sare, piper si putin ulei.
Preparare: Cerne faina intr-un castron, adauga un ou intreg si sarea. Amesteca, adauga untul bucati si framanta cu degetele, adaugand, putin cate putin, si apa, pana iti iese un aluat sfaramicios. Aduna aluatul, inveleste-l in folie de plastic si lasa-l, 30 de minute, la frigider.
Pregateste tava o forma rotunda si adanca de cel putin trei centimetri. Unge tava cu unt si tapeteaz-o cu faina. Caleste spanacul crud, tocat mare, in ulei incins, in care ai adaugat un catel de usturoi taiat in doua. Caleste bine, pana se evapora apa si spanacul pare sa se caramelizeze. Toaca prazul mare, cu tot cu frunze si caleste-l in ulei. Pune un praf de sare peste praz si amesteca pana devine usor sticlos. Caleste si spanacul si prazul la foc mare ca sa-si pastreze culoarea.
Intinde in tava aluatul – direct cu degetele si podul palmei sau cu sucitorul. Pune spanacul si prazul calit. Adauga cascavalul taiat bucatele si ierburile tocate marunt si frecate, cu mana, cu un praf de sare. Bate ouale, amesteca-le cu smantana, potriveste de sare si piper, toarna totul peste celelalte ingrediente si coace quiche-ul in cuptorul incins, circa 30 de minute, la foc potrivit.
Cand este gata, rade putin cascaval pe deaspura si mai da quiche la cuptor cateva minute. Serveste cu salata de rosii, de dragul combinatiei de culori!