Cauta in 21.294 retete

Pui cu smântână şi piper verde

Multă lume nu ştie ce-i smântâna dulce şi la ce-i bună ea. Ei bine, smântâna dulce e smântână nefermentată şi, prin urmare, dulce, nu acră cum e cea cu care suntem obişnuiţi cu toţii de mici. Nu-i dulce ca mierea, doar că nu e acră. Poate fi mai grasă sau mai slabă şi se găseşte de ceva vreme în magazinele de la noi, mai des în cele mari, mai rar în cele de cartier. E bună la sosuri, tocăniţe, mai rar în ciorbe pentru că nu acreşte, la frişcă şi în multe deserturi.

În reţeta aceasta joacă un rol important, practic ea face sosul din jurul puiului, iar transferul de arome dintre ingrediente e mijlocit tot de ea. Piperul verde e un alt ingredient important. E piper-piper, recoltat când încă e verde. E aromat tare, dar n-are asprimea celui copt. Se păstrează într-o saramură uşoară pentru că nu rezistă mai mult de două-trei zile după recoltare. Îl găsiţi în sosuri pe lângă muşchiul de vită şi, în cazul de faţă, lângă pieptul de pui.

Ca să ajungeţi de la poveste la mîncare e destul să aveţi pe lângă voi o bucată de piept de pui, o ceapă mică, o cană de smântână dulce, două linguri de piper verde şi o linguriţă de ulei. Trebuie să tăiaţi puiul în bucăţi mari şi să-l puneţi la rumenit împreună cu ceapa tăiată şi ea în bucăţi mari. După un minut-două, când ceapa şi carnea îşi vor fi schimbat deja culoarea, turnaţi o cană de apă peste ele şi daţi focul în jos. Lăsaţi să fiarbă aşa zece minute apoi turnaţi smântîna dulce şi adăugaţi repede boabele de piper. Nu-i rău să puneţi şi puţină sare. Pe foc şi mai mic, lăsaţi să scadă uşor încă zece minute. Presăraţi pătrunjel tocat ori rupt abia la urmă, când mâncarea e deja în farfurie.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod