Pestele - sanatate si deliciu!
Recomandat de catre nutritionisti si pregatit in zeci de feluri, pestele are, spre deosebire de carnea rosie, dublu avantaj: este si sanatos, si delicios. De aceea, mancarurile pe baza de peste au un gust exceptional si furnizeaza organismului nostru componente esentiale pentru obtinerea sau mentinerea unei sanatati de fier.
Carnea de peste este bogata in proteine si acizi grasi de tip omega 3, prevenind, astfel, bolile cardiovasculare. Desigur, precum orice alt aliment, pestele isi poate pierde din valoarea nutritiva daca este "ultra-procesat" sau prajit.
Fie ca iti place pestele slab, precum codul, sau pestele gras, cum este macroul, te poti bucura de gustul inconfundabil al acestuia, mai ales daca il pregatesti sanatos, sub forma de ciorbe, la cuptor, cu sos si condimente, sau fript, pe gratar.
Alege, mai degraba, peste proaspat, sau, daca este nevoie sa apelezi la pestele congelat, fii cu bagare de seama sa il decongelezi doar daca intentionezi sa-l pregatesti; niciodata nu-l recongela!
Desi foarte apreciat pentru gustul sau unic si indicat inclusiv in curele de slabire, pestele poate fi refuzat de multe dintre noi din cauza unui mic (sau mare) inconvenient: mirosul specific. Acesta poate fi indepartat daca, inainte de a-l pregati, tii pestele in apa cu sare sau il freci cu cateva fire de patrunjel proaspat.
Chiar daca pregatirea unei retete pe baza de peste necesita atentie si pricepere din partea ta, este preferabil acest efort
consumului de peste procesat.
Incearca sa eviti, pentru sanatatea ta, conservele de peste, mancarurile semi-preparate pe baza de peste sau pestele gatit in ulei incins. Pe langa riscul de crestere a colesterolului, te poti "pricopsi" si cu dureri de stomac sau senzatii de balonare. In plus, vrei sa te bucuri cu adevarat de gustul pestelui, nu? Atunci, ce poate fi mai delicios decat o mancare preparata de tine, cu ingrediente proaspete?
Somon pe gratar
Sosul dulceag ii da somonului o aroma deosebita, careia nici cei mici nu-i vor rezista.
Ingrediente si cantitati:
700 g file de somon
sare de lamaie, dupa gust
praf de usturoi, dupa gust
sare, dupa gust
1/3 ceasca sos de soia (il gasesti in supermarket-uri)
1/3 ceasca zahar brun
1/3 ceasca apa
1/4 ceasca ulei vegetal
Mod de preparare:
1. Presara deasupra somonului sarea de lamaie, praful de usturoi si sarea.
2. Intr-un vas mic, amesteca sosul de soia, zaharul brun, apa si uleiul, pana cand s-a dizolvat zaharul. Inmoaie fasiile de somon in acest sos si pune vasul la frigider, pentru 2 ore.
3. Incinge gratarul si pune apoi bucatile de somon, lasandu-le 6-8 minute pe fiecare parte.
File de peste cu lamaie si cocos
Daca iti doresti un pranz gustos, fara grija siluetei, incearca aceasta reteta de peste la cuptor, cu doar 313 calorii.
Ingrediente si cantitati:
1 ou mare, batut
1/3 ceasca lapte de cocos (optional)
3/4 ceasca crutoane pisate marunt
1/2 ceasca fulgi de cocos
1 lingurita coaja rasa de lamaie
4 bucati file de peste
1/4 ceasca maioneza degresata
2 lingurite mustar
2 lingurite suc de lamaie
Mod de preparare:
1. Incinge cuptorul si unge cu putin ulei o foaie pentru copt.
2. Amesteca intr-un vas oul batut cu laptele de cocos.
3. Intr-un alt vas, combina crutoanele pisate, fulgii de cocos si coaja de lamaie.
4. Inmoaie intai fasiile de peste in amestecul din ou si cocos, apoi trece-le prin cel din fulgi de cocos. Pune bucatile de file pe foaie si coace-le timp de 15 minute.
5. Intre timp, amesteca maioneza cu mustarul si sucul de lamaie intr-un vas mic si serveste acest sos alaturi de peste.
Cod cu telina si morcovi
Iata o reteta potrivita celor care doresc sa manance dietetic (si gustos).
Ingrediente si cantitati:
1 1/2 kg cod, taiat in 4 bucati
1/2 telina, taiata
2 morcovi, taiati rondele
4 linguri unt
3 cesti apa
condimente pentru peste, dupa gust
Mod de preparare:
1. Fierbe telina si morcovii in apa cu unt si condimente, timp de aproximativ 10 minute.
2. Pune bucatile de cod intr-o oala, turnand deasupra amestecul cu morcovi si telina.
3. Coace totul la cuptor, la foc moderat, timp de 10 minute. Se serveste fierbinte.