Muşchi de porc cu piure de mazăre
Am făcut muşchiul de porc în multe feluri. Între preferatele mele e metoda „pe grill”. Nici măcar nu-i obligatoriu să-l marinez ori să-l condimentez foarte tare, simpla preparare la grill îi dă o aromă deosebită. Totuşi, înainte de a-l pune pe grătarul încins, îl învelesc într-un praf de piper multicolor, proaspăt măcinat, şi-l las să se odihnească un sfert de ceas la temperatura ambientului (sigur, dacă afară sunt 36 de grade, o să-l las undeva la umbră).
Partea bună e că dintr-un muşchi de 350 de grame, pot să mănânce doi oameni şi să rămână cu impresia că au mâncat bine, mai ales dacă lângă muşchi au şi o garnitură ori o salată. Ori, poate şi una şi alta. La mâncarea pe care o vedeţi aici, am pus drept garnitură un piure de mazăre. L-am descoperit recent şi am încercat să-i dau personalitate cu ajutorul piperului măcinat proaspăt şi a sării de mare. Altfel, se face destul de simplu, mai ales dacă folosiţi mazăre congelată (eu o prefer în locul celei din borcan).
Trebuie doar să puneţi mazărea într-o oală, să o acoperiţi cu apă şi să o lăsaţi pe foc până se încălzeşte mazărea. Scurgeţi apoi apa, turnaţi peste mazăre două-trei linguri de smântână dulce şi o nucă de unt, amestecaţi bine şi mixaţi cu un blender până obţineţi piureul. Adăugaţi sarea şi piperul (după gust – asta înseamnă că gustaţi după ce le-aţi pus şi mai adăugaţi dacă credeţi că mai e nevoie), amestecaţi bine şi aşezaţi piureul pe o felie de pâine prăjită.
Între timp, aveţi grijă şi de muşchiul de pe grill. Rotiţi-l pe toate părţile. 12 minute îi ajung pentru a fi pătruns corespunzător, fără a se usca, aşa cum are tendinţa să o facă.
Timp de gătire: 12 minute