Cauta in 21.052 retete

Friptura de porc cu nuca, alune si fistic

O friptura clasica, pana la un punct, dincolo de care vei servi celor dragi un preparat fastuos, pe care l-ai putea foarte bine manca intr-un restaurant de cinci stele, in centrul Parisului. Elegant si foarte gustos.

Ingrediente si cantitati:


1 pulpa de porc, de aproximativ 1,5 kg, bine curatata de grasime
4-5 catei de usturoi
coaja rasa de la 2 lamai
1 cana cu vin alb
1 cana cu vin rosu
2-3 linguri cu otet balsamic rosu
1 lingurita, cu varf, cu nucsoara rasa
cimbru
1-2 foi de dafin
100 g nuca
100 g fistic
100 g alune
2 linguri cu pasta dulce de tomate (o poti prepara din pasta de tomate, la care adaugi putina miere de albine sau zahar, plus o lingurita cu otet balsamic)
10 felii de costita, preferabil, afumata, sau sunca grasa si afumata
ulei
sare
piper (iti recomand un amestec proaspat macinat din boabe de piper rosu, verde si negru - exista in supermarketuri)
1 lingura cu miere de albine
1 cana mica supa de carne (din plic)

Mod de preparare:


1. Curata bine carnea, apoi, cu un cutit ascutit, desfa bucata de pulpa, astfel incat sa obtii o bucata cat mai mare si mai subtire de carne, asemenatoare unui snitel de dimensiuni mari.

2. Bate usor carnea cu un ciocan de snitele, apoi presara sare si piper, din amestecul recomandat.

3. Separat, prepara un bait din otetul balsamic, usturoiul strivit cu latul cutitului, vinul rosu, o lingura cu pasta de tomate, coaja de lamaie, o lingura cu miere, nucsoara si cimbru. Amesteca bine, toarna baitul peste carne, ruleaza bucata de carne si las-o sa stea doua-trei ore la rece.

4. Scoate carnea din bait, intinde-o pe masa si asaza felile de sunca pe toata suprafata. Intinde pasta de tomate care a mai ramas, apoi presara pe toata suprafata un amestec din nuca, fistic si alune, pe care le-ai tocat, in prealabil (in masina de macinat cafea), in asa fel incat sa ramana si bucatele mai mari. Ruleaza carnea. Leag-o cu sfoara si unge-o bine cu ulei.

5. Intr-o tava, pune baitul in care a stat carnea si da-l intr-un clocot. Introdu carnea in aceeasi tava si, apoi adauga vinul alb, foile de dafin si cana cu supa. Sosul din tava nu trebuie sa depaseasca mijlocul ruladei de carne. Introdu la cuptor. Cat sta la cuptor, carnea se unge des cu sucul din tava.

6. Se coace la foc mic, aproximativ 40 de minute, apoi, pentru a capata culoare, la foc mai iute, pret de 15 minute. Inainte de a indeparta sfoara, lasa rulada sa se racoreasca. Taie rulada felii. Este buna si rece, si calda.

Sfat Eva:
Serveste friptura cu o garnitura de sote de morcovi, peste care ai adaugat nuci si alune prajite.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod