Cauta in 142.324 retete

Ciulama de pui cu ciuperci

O reteta cat se poate de romaneasca, cu ingrediente care iti vor lasa gura apa: piept de pui, ciuperci, smantana... O placere sa prepari o astfel de mancare, o placere sa o savurezi... In cel mult o ora vei termina cu "bucatareala", iar pe masa te vor astepta farfuriile aburinde. Asa cum este de asteptat, ciulamaua nu poate "exista" in absenta unor portii de mamaliga, care se serveste, de asemenea, calda. Pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

800 g piept de pui;
300 g ciuperci (din conserva);
100 ml ulei;
100 g faina;
400 g smantana;
100 ml lapte sau supa limpede de pui (facultativ);
2 linguri marar verde, tocat;
1/2 lingurita boia dulce;
6 portii mamaliga;
sare;
piper.

Mod de preparare:

1. Pieptul de pui, spalat in prealabil, se taie bucati mai mici, care se presara cu sare si piper. Intr-un vas, se incinge uleiul si se prajesc bucatile de carne pe toate fetele, 10 minute, la foc domol. Se scot intr-un vas.

2. In uleiul ramas in vas, se adauga faina, iar dupa 1 minut, se toarna smantana, amestecand incontinuu, cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase. Daca sosul este prea gros, se mai pot adauga 100 ml de lapte sau supa limpede.

3. In sos se presara, de la inceput, boiaua dulce, sarea, piperul si mararul verde. Se fierbe totul aproximativ 8-10 minute, pe o plita, la foc domol, amestecand mereu.

4. Dupa acest timp, in sos se adauga ciupercile taiate lamele si bucatile de piept de pui prajite. Vasul se lasa pe plita, la foc domol, 15-20 de minute, pentru a se intrepatrunde aromele.

5. Ciulamaua se serveste calda, cu cate o portie de mamaliga.

Sugestie:

Se poate prepara si cu carne fiarta de pui (din supa). In acest caz, la servire, in ciulama se pot adauga si morcovi intregi, fierti o data cu carnea. Se poate prepara si fara ciuperci.

Timp de preparare:

60 de minute.

Preluare din cartea "Preparate din carne de pui" - Elisabeta Iorga, Editura Cartea de Buzunar, Util in Bucatarie, 2005.

Comentarii (14)

  • Cornelia  pe  1 Sep 2008, 00:12
    ..mmmm

    ...pare sa fie buuun..o sa incerc numaidecat!

  • Andreea  pe  2 Mar 2009, 15:16
    mancare

    o sal incerc numaidecat...pare super bun:):):):)

  • Mihaela_Alina  pe 22 Mar 2009, 09:29
    Sugestii...

    este a 5-a oara in 2 luni cand ii gatesc sotului meu ciulama de ciuperci. Se pare ca nu se va satura prea curand de felul acesta... Ca sa nu fie mereu la fel, mai fac din cand in cand mici schimbari. De pilda calesc ciupercile proaspete si cubuletele de piept de pui in ulei de masline (2 linguri). Sau adaug cateva frunze de patrunjel pe farfurie cand servesc la masa... Sau pun separat intr-un vas mic de Jena 4-5 linguri de ciulama. Adaug marar si patrunjel taiat mic mic. Amestec pana capata o culoare verde deschis. din pasta obtinuta trasez liniute sau inimioare....sau ii scriu mesaj in portia cu ciulama clasica. Mai are cineva idei?

  • Chiriac Cristi  pe 11 Aug 2009, 18:58
    BUN.........

    Eu sant in concediu si sotia a inceput munca fiind acasa sarcina de a gati a cazut pe mine :((.........nu stiam de unde sa incep si am gasit reteta asta pot spune ca iam facut o surpriza mare deoarece nu credea ca o sa ma descurc.......................si e foarte buna ms frumos

  • diana  pe  7 Jan 2010, 04:33
    :)

    buna!....tot ce pot sa spun ca este delicioasa aceasta reteta! nu sunt o gospodina f mare,sunt incepatoare...dar ciulamaua mi-a iesit f buna...i-a placut enorm iubitului meu! multumesc

  • ANA  pe 26 Feb 2010, 22:09
    superbun

    am facut totul in juma de ora am pus mai mult lapte ..ca a iesit cam gros sosul.... sa te lingi pe mustetzi, nu alta !!!

  • Lavi  pe  9 Aug 2010, 20:14
    ciulama

    incercati sa puneti si cativa catei de usturoi pisati cand prajiti carnea de pui si ciupercile...eu sunt fana usturoi :)

  • sasa  pe 19 Oct 2010, 12:51
    mod servire

    Pt mihaela : eu zic sa incerci sa il servisti si in pizduceaua goala, sa vezi ce efect are. poate te babardeste in gaoaza acolo pe masa

  • eu  pe 12 Nov 2010, 09:02
    sasa

    Ce prost esti. Numai un cocalar ca tn putea sa aduca un astfel de comentariu la o reteta de mancare.Idiotule

  • cristi  pe 19 Dec 2010, 18:41
    felicitari gospodinei!!

    si mie mi a iesit buna aceasta reteta,dar e pacat si mi e rusine ca sunt roman cand vad ce urat vorbesc altii.....rusine sa nu aveti pretentii la civilizatie voi cu un asemenea vocabular

  • Marbo  pe 16 Mar 2011, 10:28
    ...si mai ceva

    incercati si putina suc de lamaie...

  • ionela  pe 11 Apr 2011, 12:25
    o bunatate

    eu am modificat un pic reteta in sensul ca am facut un sos bechamel si am adaugat restul ingredientelor exact asa cum erau trecute in reteta , a iesit minunataaaaaaaaaa felicitari pentru reteta

  • Patricia  pe 15 Feb 2012, 13:53
    Yammy

    Acum asta fac..multumesc de reteta..o sa fie super buna...O zi frumoasa !!!

  • roxana madalina  pe  4 Dec 2012, 04:08
    ciulama

    pare sa fie bunà... O sà incerc si eu ;)

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod