Tort minune
Numele este pe deplin justificat. Este un tort minunat, usor de facut, elegant si foarte gustos.
- un litru de lapte,
- 14 oua, opt linguri de zahar,
- plus inca zece linguri (pentru caramel),
- plus inca patru linguri (pentru blat),
- doua linguri de cacao,
- trei lingurite de pudra de ness,
- doua linguri de faina,
- un plic de praf de copt,
- mirodenii (vanilie, esenta de migdale sau esenta de rom).
- Intr-o cratita pune la topit zece linguri de zahar. Dupa ce s-a caramelizat, intinde cu miscari circulare zaharul topit pe peretii vasului si lasa sa se raceasca;
- Bate cu mixerul 10 oua intregi cu opt linguri de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adauga semintele dintr-un baton de vanilie, apoi tot laptele.
- Intr-un alt vas, pune patru galbenusuri si bate-le cu patru linguri de zahar, pana se albesc. Adauga putina esenta de migdale sau rom, doua linguri de faina cernuta proaspat, jumatate de lingurita de praf de copt si doua linguri de pudra de cacao, plus trei lingurite de ness si albusurile de la patru oua batute spuma;
- Pune in cratita glazurata cu zahar ars, crema lichida cu lapte, apoi cu o lingura compozitia a doua, relativ uniform. Va arata foarte ciudat dar, la copt, totul se transforma intr-o minune;
- Coace in cuptorul incalzit in prealabil, pentru 40-50 de minute. Cand este gata, scoate vasul din cuptor si lasa tortul sa se raceasca;
- Pune un plataou peste cratita si rastoarna-l, cu atentie, printr-o miscare rapida;
- Ai gata un tort insiropat cu trei straturi: caramel, crema de zahar ars si blat. Este foarte aspectos, asa ca poate fi servit neornat sau decorat cu cateva frunze de menta sau bucatele de ciocolata;
- Daca vrei sa-l transformi intr-o minune la superlativ, stropeste blatul, inainte de a-l rastura, cu coniac (dar in cazul acesta nu mai pui mirodenii in blat) si serveste-l cu fructe proaspete (mandarine, afine sau zmeura) si/sau frisca.
Ingrediente:
- un litru de lapte,
- 14 oua, opt linguri de zahar,
- plus inca zece linguri (pentru caramel),
- plus inca patru linguri (pentru blat),
- doua linguri de cacao,
- trei lingurite de pudra de ness,
- doua linguri de faina,
- un plic de praf de copt,
- mirodenii (vanilie, esenta de migdale sau esenta de rom).
Preparare:
- Intr-o cratita pune la topit zece linguri de zahar. Dupa ce s-a caramelizat, intinde cu miscari circulare zaharul topit pe peretii vasului si lasa sa se raceasca;
- Bate cu mixerul 10 oua intregi cu opt linguri de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adauga semintele dintr-un baton de vanilie, apoi tot laptele.
- Intr-un alt vas, pune patru galbenusuri si bate-le cu patru linguri de zahar, pana se albesc. Adauga putina esenta de migdale sau rom, doua linguri de faina cernuta proaspat, jumatate de lingurita de praf de copt si doua linguri de pudra de cacao, plus trei lingurite de ness si albusurile de la patru oua batute spuma;
- Pune in cratita glazurata cu zahar ars, crema lichida cu lapte, apoi cu o lingura compozitia a doua, relativ uniform. Va arata foarte ciudat dar, la copt, totul se transforma intr-o minune;
- Coace in cuptorul incalzit in prealabil, pentru 40-50 de minute. Cand este gata, scoate vasul din cuptor si lasa tortul sa se raceasca;
- Pune un plataou peste cratita si rastoarna-l, cu atentie, printr-o miscare rapida;
- Ai gata un tort insiropat cu trei straturi: caramel, crema de zahar ars si blat. Este foarte aspectos, asa ca poate fi servit neornat sau decorat cu cateva frunze de menta sau bucatele de ciocolata;
- Daca vrei sa-l transformi intr-o minune la superlativ, stropeste blatul, inainte de a-l rastura, cu coniac (dar in cazul acesta nu mai pui mirodenii in blat) si serveste-l cu fructe proaspete (mandarine, afine sau zmeura) si/sau frisca.