Tort de nuci
Un tort foarte elegant si foarte gustos. Rafinat si, culmea, incredibil de usor de facut. De unde concluzia ca lucrurile bune nu sunt neaparat complicate!
opt linguri de cacao,
10 linguri de zahar,
10 oua,
500 grame nuca macinata,
un baton de vanilie,
patru linguri de faina,
o nuca de unt,
200 grame ciocolata de menaj,
300 grame unt cu 80% grasime,
100 ml de coniac,
coaja de la doua portocale.
- Intr-un vas pune zaharul, 150 ml apa, nuca macinata si cacao. Amesteca si fierbe amestecul la foc mic, circa 10 minute, apoi lasa sa se raceasca;
- Separa albusurile de galbenusuri. Bate galbenusurile si adauga-le in compozitia fiarta, dupa ce s-a racit. Adauga semintele dintr-un baton de vanile si faina, apoi amesteca;
- Adauga albusurile batute spuma, omogenizeaza usor si rastoarna compozita intr-o cratita cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina;
- Coace la foc potrivit circa 20-30 de minute, rastoarna si lasa sa se raceasca. Ideal este sa folosesti o tava cu diametru mare, astfel ca tortul (care creste doi-trei centimetri la copt) sa nu fie mai inalt de cinci-sase centimetri, pentru ca blatul nu se taie in doua. Insiropeaza blatul (daca vrei) cu coniac. Oricum el iese gata insiropat din cuptor!
- Topeste ciocolata la microunde sau in bain-marie, amestec-o cu unt si intinde-o peste blat. Da la rece!
- Orneaza si zavureaza!
Ingrediente:
opt linguri de cacao,
10 linguri de zahar,
10 oua,
500 grame nuca macinata,
un baton de vanilie,
patru linguri de faina,
o nuca de unt,
200 grame ciocolata de menaj,
300 grame unt cu 80% grasime,
100 ml de coniac,
coaja de la doua portocale.
Preparare:
- Intr-un vas pune zaharul, 150 ml apa, nuca macinata si cacao. Amesteca si fierbe amestecul la foc mic, circa 10 minute, apoi lasa sa se raceasca;
- Separa albusurile de galbenusuri. Bate galbenusurile si adauga-le in compozitia fiarta, dupa ce s-a racit. Adauga semintele dintr-un baton de vanile si faina, apoi amesteca;
- Adauga albusurile batute spuma, omogenizeaza usor si rastoarna compozita intr-o cratita cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina;
- Coace la foc potrivit circa 20-30 de minute, rastoarna si lasa sa se raceasca. Ideal este sa folosesti o tava cu diametru mare, astfel ca tortul (care creste doi-trei centimetri la copt) sa nu fie mai inalt de cinci-sase centimetri, pentru ca blatul nu se taie in doua. Insiropeaza blatul (daca vrei) cu coniac. Oricum el iese gata insiropat din cuptor!
- Topeste ciocolata la microunde sau in bain-marie, amestec-o cu unt si intinde-o peste blat. Da la rece!
- Orneaza si zavureaza!