Tort cu mac
O reteta frantuzeasca, dar usor de facut. Aspectul lui este cu totul special.
Pentru blat: 10 oua, zece linguri de zahar, 100 grame seminte de mac, un praf de copt, cinci linguri de faina, trei linguri de pesmet, coaja de lamaie, doua linguri de suc de lamaie.
Pentru crema: 200 grame unt, o cana de lapte, zece linguri de zahar, trei linguri de faina, sucul de la o portocala si de la o lamaie, coaja de la o lamaie si de la o portocala, 100 grame nuca macinata (sau alune).
- Separa galbenusurile de albus. Freaca-le cu zahar pana se fac spuma. Adauga sucul de lamaie, faina, pesmetul, semintele de mac, praful de copt, coaja de lamaie, un praf de sare si amesteca. Adauga albusurile batute spuma si omogenizeaza incet, ca sa nu se lase blatul.
- Coace-l intr-o tava cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit, circa 40 de minute.
- Pune intr-o cratita faina, pentru crema, laptele si zaharul. Omogenizeaza bine si pune pe foc 10 minute amestecand pana se leaga foarte bine. Lasa sa se raceasca si adauga sucurile de lamaie si portocala, plus cojile rase.
- Freaca untul spuma si adauga incet cate o lingura din crema fiarta. Amesteca incet, pana pui toata crema fiarta. In caz ca vrei o varianta mai acrisoara, mai poti adauga suc de lamaie, incet. Crema suporta fara probleme. La final, adauga nuca macinata. Lasa la rece.
- Taie blatul in doua, umple-l cu jumatate din crema. Monteaza tortul. Adaga restul de crema. Orneaza-l!
Tortul este foarte bun neinsiropat, dar daca vrei il poti insiropa cu un sirop facut din 100 ml apa, trei-patru linguri de zahar si coaja de lamaie. Poti adauga sirop de fructe de padure sau capsuni. Orneaza tortul cu seminte de mac!
Ingrediente:
Pentru blat: 10 oua, zece linguri de zahar, 100 grame seminte de mac, un praf de copt, cinci linguri de faina, trei linguri de pesmet, coaja de lamaie, doua linguri de suc de lamaie.
Pentru crema: 200 grame unt, o cana de lapte, zece linguri de zahar, trei linguri de faina, sucul de la o portocala si de la o lamaie, coaja de la o lamaie si de la o portocala, 100 grame nuca macinata (sau alune).
Preparare:
- Separa galbenusurile de albus. Freaca-le cu zahar pana se fac spuma. Adauga sucul de lamaie, faina, pesmetul, semintele de mac, praful de copt, coaja de lamaie, un praf de sare si amesteca. Adauga albusurile batute spuma si omogenizeaza incet, ca sa nu se lase blatul.
- Coace-l intr-o tava cu pereti detasabili, unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit, circa 40 de minute.
- Pune intr-o cratita faina, pentru crema, laptele si zaharul. Omogenizeaza bine si pune pe foc 10 minute amestecand pana se leaga foarte bine. Lasa sa se raceasca si adauga sucurile de lamaie si portocala, plus cojile rase.
- Freaca untul spuma si adauga incet cate o lingura din crema fiarta. Amesteca incet, pana pui toata crema fiarta. In caz ca vrei o varianta mai acrisoara, mai poti adauga suc de lamaie, incet. Crema suporta fara probleme. La final, adauga nuca macinata. Lasa la rece.
- Taie blatul in doua, umple-l cu jumatate din crema. Monteaza tortul. Adaga restul de crema. Orneaza-l!
Tortul este foarte bun neinsiropat, dar daca vrei il poti insiropa cu un sirop facut din 100 ml apa, trei-patru linguri de zahar si coaja de lamaie. Poti adauga sirop de fructe de padure sau capsuni. Orneaza tortul cu seminte de mac!