Cauta in 21.052 retete

Tiramisu clasic

Este reteta clasica, simpla, a prajiturii. De data aceasta clasic insemna savuros si elegant. Reteta are ingrediente pentru patru portii.

Ingrediente:


12 -16 piscoturi, 150 grame branza marcarpone (cumparata sau preparata in casa), trei oua, patru linguri cu zahar, trei linguri de cacao, o ceasca de cafea tare (100 ml apa, sase linguri de cafea, doua lingurite de zahar), doua linguri de coniac sau lichior de cafea.


Preparare:


Separa albusurile de galbenus. Amesteca foarte bine galbenusurile cu zaharul, pana se fac o crema spumoasa. Bate albusurile spuma si incorporeaza-le incet in crema de galbenus, apoi adauga branza mascarpone. Inmoaie piscoturile in cafea (racita bine, in care adaugi lichiroul de cafea sau coniacul) si asaza-le intr-un strat (sase-opt piscoturi), intr-o tava potrivita. Pudreaza piscoturile cu cacao (foloseste o sita de ceai). Pune un strat de crema, apoi din nou piscoturi inmuiate in cafea. Pudreaza din nou cu cacao. Acopera totul cu crema si pudreaza din belsug cu cacao. Lasa prajitura la rece, cel putin cinci ore, inainte sa o servesti.

Sfat Eva: Raceste 30 de minute crema inainte de a monta prajitura. Nu inmuia decat foarte putin piscoturile. Se vor inmuia si datorita cremei. Cafeaua trebuie sa fie in primul rand sursa de aroma.

Comentarii (22)

  • Victoria  pe 12 sep 2009, 00:21
    reteta corecta...

    imi pare rau sa va contrazic, dar nu aceasta este reteta reala a acestei prajituri. Nu contine coniac sau lichior de cafea ci grappa care se pune in crema si lichior amartetto care se pune in cafea espresso...sorry

  • Bubu  pe 16 sep 2009, 16:54
    pt Victoria

    Ma enerveaza cei ca tine, care dovedesc o scrupulozitate inutila. Se face cu ce zici tu, Tiramisu, acasa la snobi. Eu acasa la mine, ca o femeie normala ce sunt am preparat aceasta reteta si a fost delicios. Puls ca am gasit IN CASA ingredientele de care am avut nevoie. Cat costa delicatesurile d ecare zici tu, ca sa iasa tiramisu AUTENTIC?

  • Victoria  pe 17 sep 2009, 11:48
    pentru bubu

    Nu trebuie sa te enervezi, am vrut doar sa specific acest lucru. Sunt ingrediente care acum se gasesc si la noi ,iar pretul este un pic mai mare pt ca trebuie sa cumperi o sticla ,dar care iti va folosi mult timp. Pretul nu este inaccesibil. Imi cer scuze penru pentru un eventual deranj. Sunt convinsa ca prajitura facuta de tine a fost deliciosa. Sa ai o zi frumoasa.

  • ana-maria  pe  2 oct 2009, 17:39
    prajitura..

    si mama a facut tiramisu..dar nu cu aceste ingrediente astronomice..si cu toate astea a iesit delicios...nu trebuie sa dai sute de lei pe ingrediente...trebuie sa pui multa dragoste in mancare;)..o zi buna:)

  • emilia  pe 30 oct 2009, 21:32
    cu tot respectul...

    ..dar atunci este altceva, nu tiramisu si nu sunt ingrediente astronomice, sunt normale si se gasesc in comertul romanesc

  • cristi  pe 14 apr 2010, 00:26
    grappa in tiramisu????

    grappa??glumesti?e un fel e tuica,cum naiba sa o folosesti la tiramisu,,,,,,,,,,,,,unde ai auzit de reteta asta?se pune marsala(informeaza-te m-ai bine daca tot dai sfaturi)

  • mada  pe 19 dec 2010, 02:02
    Da, Grappa!

    Eu sunt de acord cu ceea ce spune Victoria, intr-adevar, intr-un tiramisu adevarat se punde Grappa in crema si Amaretto in cafea... Cu atentie insa la Grappa, nu prea multa pentru ca inmoie crema, doar putin pentru aroma.

  • elena  pe 12 mar 2011, 13:20
    Nu va enervati!

    In bucatarie, ca si in viata, trebuie sa aveti fantezie. Dupa parerea mea, retetele nu trebuie intotdeuna respectate cu sfintenie. Putem sa le adaptam in functie de ce gasim prin bucatarie sau in functie de imaginatia noastra. Mult succes!!!

  • brindusa  pe 23 iun 2011, 11:03
    tiramisu

    cred ca exagerati in adaosuri...GRAPA?!!! Fetelor tiramisu are gust de cafea si un pic de cogniac (nu-i obligatoriu), in rest nimic....ori faceti prajitura ca la carte ca atunci cand o serviti cuiva sa o recunoasca , ori faceti cum va taie capul si o denumiti voi....ca tiramisu nu mai e, facut cu tuica (grapa) @elena poti sa ai fantezie in buc ca in viatza, dar totusi..trebuiesc respectate cantitatile si incredientele ca sa nu mancati prajitura cu paiul...

  • Anca  pe 19 aug 2011, 20:25
    Semnificatie

    Tiramisu = tira mi su = trage-ma in sus. Deci prin definitie contine alcool pentru a se obtine efectul de plutire care ti-l confera acesta. Prin urmare grappa, cogniacul, lichiorul sau ce doriti sa folositi nu este optional. Intr-adevar poate fi mai mult sau mai putin alcoolic. Victoria are dreptate despre reteta adevarata, este vorba de traditie, dar in timp ingredientele sau mai modificat dupa posibilitati. Deci fiti deschisi si acceptati si parerile altor persoane, nu numai ce credeti dvs ca stiti. Poate o sa descoperiti un gust superior retetei dvs. Pofta buna la TiraMiSu !!!!

  • cami  pe 16 nov 2011, 21:07
    este tiramisu

    daca cititi pe wikipedia in engleza o sa vedeti ca se poate folosi si coniac, si se poate folosi si cafea normala, deci as spune intai citi si dupa aia vorbiti, iar la inceput de tot se folosea vin negru de marsala sau chiar rom negru, deci nu neaparat amaretto. plus nu cred ca careva sa nascut pe vremea aia ca sa stie cum exact s-a facut el atunci, deci mai incet cu vorba si mai mult cu savurarea

  • Gaby  pe 18 nov 2011, 19:24
    Tiramisu clasic

    Daca nu am racit crema inainte 30 min are ceva?

  • iramisulucia  pe 12 dec 2011, 19:59
    tiramisu

    cum se face in casa branza mascarpone?...aici la mine nu gasesc si vreau sa fac de revelion prajitura tiramisu

  • monica  pe 16 dec 2011, 19:27
    pt iramisulucia

    Crema este trei sferturi din reusita prajiturii. In consecinta, ai de ales, fie folosesti mascarpone, fie prepari singura crema din branza de vaci si smantana. Alege o branza de vaci proaspata, dulce si bine scursa. Bate bine branza cu mixerul impreuna cu doua-trei linguri de smantana grasa si groasa. Adauga o lingura de zahar pudra si bate bine cu mixerul. Ceea ce rezulta este comparabil cu o crema mascarpone.

  • lucia  pe 21 dec 2011, 20:24
    tiraaaaaaaaa

    nu-mi vine a crede ca din 2009 se dezbate tema tiramisu......cred ca tre sa ma apuc sa fac prajituri....clar lucru.....prea s-au mancat multe pe aici

  • roxana  pe 25 dec 2011, 11:39
    nu mi iese

    am pus albusurile ,zaharul, galbenusurile si mascarpone. am pus o la frigider si tot zemoasa e . am pus 3 oua si 250 mascarpone

  • costache aurelia  pe 26 dec 2011, 14:17
    tot ce se gateste in bucatarie.

    imi plac toate comentariile voastre dar totusi nu inteleg de ce atita inversunare in ava spune un punct de vedere sau un comentariu la ce scriu ceilalti si anu accepta toate parerile si exprientile celorlanti?

  • camelia  pe 28 dec 2011, 12:15
    pentru Roxana

    Reteta mea este cu 500g mascarpone ,3 oua, 120 g zahar.Mi-a reusit de fiecare data(mi-a fost data de prietena mea care locuieste in Italia) Imi pare rau ca ti-a stricat Craciunul, incearc-o de Revelion! Succes si petrecere frumoasa!

  • Liana  pe 30 dec 2011, 15:27
    Un scurt adaos la ce ati postat voi !!!!!

    Fetelor,de ani fac tiramisu de sarbatori si intotdeauna am inmuiat piscoturile doar in cafea si esenta de rom.Nu s-a plans nimeni !!!! Si eu ca si altele adaug la crema, frisca batuta si daca iese cateodata mai moale,nu-i nici un bai,o mancam cu lingurita din cutie.La multi ani la toata lumea !!!!!!!!!!!!!!

  • janine  pe 10 ian 2012, 23:15
    tiramisu

    tiramisu e un desert,nu mai fiti acre doamnelor :p, eu fac tiramisu special pentru copii si in loc de cafea folosesc un capucino aromat,iar alcoolul lipseste cu desavarsire.a, si pentru cultura generala a tuturor celor care se contrazic pe aceasta pagina,ca se pune,nu se pune, cum se pune, etc...albusurile nu se pun crude in crema(la nicio reteta,niciodata,este grsit d.p.d.v. sanitar)se bat pe baie de aburi pentru a nu avea probleme de genul toxiinfectiilor sau alte alea.

  • IBI GALFI  pe  8 iun 2015, 02:16
    imi place comentariile voastre

    Buna ideie cu acest TIRAMISU Sper sa-mi reuseasca ca in tot deauna

  • aura  pe 19 feb 2017, 10:50
    tiramisu

    IBI GALFI, daca te "trage in sus" problema e rezolvata, o sa ti iasa de fiecare data.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod