Tartă cu lămâie
Nimic mai bun după o petrecere de pomină când numai la mâncare nu-ţi stă gândul...
Ingrediente aluat:
350 g făină
un pachet de unt
120 g zahăr pudră
1 praf de sare
2 plicuri de zahăr vanilat
2 - 3 plicuri de coajă de lămâie
o fiolă de esenţă de lamâie
un ou
Preparăm astfel...
Toate aceste ingrediente se pun într-un vas şi se frământă până se obţine un aluat omogen, care se înfăşoară într-un celofan şi se ţine la rece cca 1 oră, 1 oră şi jumătate. După ce a stat la rece, aluatul se împarte în 2. Dintr-o parte se întinde o foaie subţire care se asează într-o formă de tartă şi se bagă la cuptor cca 20 de minute, iar cealalată parte - mai mică - se păstrează pentru ornat.
Crema de lămâie se obţine din:
250 ml lapte
30 g de amidon
3 gălbenuşuri
zeama de la o lămâie
2 - linguri de coajă de lămâie
100 g de zahăr
Laptele se dă în clocot, după ce s-a amestecat cu zahărul şi cu amidonul. Separat se freacă gălbenuşurile, zeama de lămâie, care se varsă mai apoi peste lapte şi se lasă la foc mic până se obţine o cremă. Când blatul este aproape copt, compoziţia această se tornă peste el în tavă.
La final, să discutăm despre bezea...
Ingrediente:
120 g zahăr
4 albuşuri
o esenţă de lămâie
o lingură de coajă de lămâie
Albuşurile se bat bine cu mixerul si, după ce s-a format spuma, se tornă peste zahărul, coaja şi esenţa de lămâie. Peste cremă se pun fâşiile de aluat şi se şpriţează rozetele de bezea. Pentru următoarele 25 - 30 de minute se pune tava la cuptor ca să se rumenească şi fâşiile de aluat, iar in ultimele 5 - 10 minute se adaugă şi bezeaua ca să se coacă şi ea putin.
Ingrediente aluat:
350 g făină
un pachet de unt
120 g zahăr pudră
1 praf de sare
2 plicuri de zahăr vanilat
2 - 3 plicuri de coajă de lămâie
o fiolă de esenţă de lamâie
un ou
Preparăm astfel...
Toate aceste ingrediente se pun într-un vas şi se frământă până se obţine un aluat omogen, care se înfăşoară într-un celofan şi se ţine la rece cca 1 oră, 1 oră şi jumătate. După ce a stat la rece, aluatul se împarte în 2. Dintr-o parte se întinde o foaie subţire care se asează într-o formă de tartă şi se bagă la cuptor cca 20 de minute, iar cealalată parte - mai mică - se păstrează pentru ornat.
Crema de lămâie se obţine din:
250 ml lapte
30 g de amidon
3 gălbenuşuri
zeama de la o lămâie
2 - linguri de coajă de lămâie
100 g de zahăr
Laptele se dă în clocot, după ce s-a amestecat cu zahărul şi cu amidonul. Separat se freacă gălbenuşurile, zeama de lămâie, care se varsă mai apoi peste lapte şi se lasă la foc mic până se obţine o cremă. Când blatul este aproape copt, compoziţia această se tornă peste el în tavă.
La final, să discutăm despre bezea...
Ingrediente:
120 g zahăr
4 albuşuri
o esenţă de lămâie
o lingură de coajă de lămâie
Albuşurile se bat bine cu mixerul si, după ce s-a format spuma, se tornă peste zahărul, coaja şi esenţa de lămâie. Peste cremă se pun fâşiile de aluat şi se şpriţează rozetele de bezea. Pentru următoarele 25 - 30 de minute se pune tava la cuptor ca să se rumenească şi fâşiile de aluat, iar in ultimele 5 - 10 minute se adaugă şi bezeaua ca să se coacă şi ea putin.