Prajitura scortisoara cu fulgi de ovaz si caramel
Fulgii de ovaz, caramelul si aroma de scortisoara fac din aceasta prajitura o delicatesa. Daca la asta adugi si faptul ca nu se face greu, rezulta o reteta perfecta.
Ingrediente:
200 de grame de fulgi de ovaz, 150 de grame de faina, 100 de grame de nuci, taiate sau pisate, un praf de copt, un praf de sare, 200 de grame de unt, opt linguri de zahar (de preferat brun, dar merge si cel clasic), doua oua, o lingurita de ness, doua pliculete de zahar vanilat, o lingurita de pudra de scortisoara.
Pentru caramel: patru linguri de zahar, o bucatica de unt, 3-4 linguri de lapte.
Preparare:
1. Incalzeste cuptorul, unge o tava obisnuita cu unt si tapeteaz-o cu faina
2. Intr-un vas mare, amesteca fulgii de ovaz, faina, jumatate din nucile tocate, praful de copt si praful de sare.
3. Amesteca untul moale cu zaharul, cu mixerul bine, pana se topeste zaharul. Adauga ouale intregi, lingurita cu ness, vanilia, si sortisoara.
4. Amesteca compozitia de la punctul 2, cu cea de la punctul 3. Foloseste o lingura sau o spatula, pentru ca amestecul este dens.
5. Da deoparte doua-trei linguri din compozitie, pentru glazura
6. Intinde aluatul cu mana, in tava de copt.
7. Prepara caramelul: pune la topit zaharul, dar nu-l lasa sa se arda. Adauga laptele si lasa caramelul sa se topeasca. Adauga unt cat o nuca. Intinde caramelul peste aluatul din tava.
8. Imprastie peste caramel firimituri din aluatul pus deoparte. Presara restul nucilor tocate si coace circa 20-25 de minute la foc potrivit.
9. Taie prajitura in batoane, cand este calda.
Ingrediente:
200 de grame de fulgi de ovaz, 150 de grame de faina, 100 de grame de nuci, taiate sau pisate, un praf de copt, un praf de sare, 200 de grame de unt, opt linguri de zahar (de preferat brun, dar merge si cel clasic), doua oua, o lingurita de ness, doua pliculete de zahar vanilat, o lingurita de pudra de scortisoara.
Pentru caramel: patru linguri de zahar, o bucatica de unt, 3-4 linguri de lapte.
Preparare:
1. Incalzeste cuptorul, unge o tava obisnuita cu unt si tapeteaz-o cu faina
2. Intr-un vas mare, amesteca fulgii de ovaz, faina, jumatate din nucile tocate, praful de copt si praful de sare.
3. Amesteca untul moale cu zaharul, cu mixerul bine, pana se topeste zaharul. Adauga ouale intregi, lingurita cu ness, vanilia, si sortisoara.
4. Amesteca compozitia de la punctul 2, cu cea de la punctul 3. Foloseste o lingura sau o spatula, pentru ca amestecul este dens.
5. Da deoparte doua-trei linguri din compozitie, pentru glazura
6. Intinde aluatul cu mana, in tava de copt.
7. Prepara caramelul: pune la topit zaharul, dar nu-l lasa sa se arda. Adauga laptele si lasa caramelul sa se topeasca. Adauga unt cat o nuca. Intinde caramelul peste aluatul din tava.
8. Imprastie peste caramel firimituri din aluatul pus deoparte. Presara restul nucilor tocate si coace circa 20-25 de minute la foc potrivit.
9. Taie prajitura in batoane, cand este calda.