Lapte de pasare
Un dulce ca amintirile din copilarie.
Ingrediente:
6 oua, doua albusuri, 20 de linguri de zahar tos, 750 mililitri de lapte, un baton de vanilie, 50 mililitri de rom, o jumatate de tableta de ciocolata amaruie.
Preparare:
- Separa galbenusurile de albus. Bate albusurile, toate opt, spuma foarte bine. Adauga pe rand zaharul tos (doua linguri nu foarte pline, de zahar la fiecare albus), si bate in continuare cu mixerul pana ce se topeste, iar albusul spuma este foarte tare si sticlos.
- Pune laptele intr-un vas, pe foc. Pune in lapte batul de vanilie, intreg. Cand laptele incepe sa clocoteasca, lasa focul mic (astfel ca laptele sa fiarba foarte incet) si pune cu lingura bulgari mici din albusul batut spuma. Intoarce galustile de albus, pe fiecare in parte. Sunt gata intr-un minut. Pune bulgarii de albus, scursi bine de lapte, folosind o spumiera, intr-o farfurie incapatoare.
- Da laptele deoparte. Scoate batul de vanilie, taie-l pe lung, scoate cu un cutit semintele de vanilie si pune-le in lapte. Bate galbenusurile cu mixerul impreuna cu patru linguri de zahar (cat a mai ramas), foarte bine. Adauga romul si ciocolata rasa prin razatoare.
- Rastoarna crema de galbenus in lapte (care nu trebuie sa fie foarte fierbinte), in timp ce amesteci energic cu un tel, in forma de para. Pune toul pe foc, la foc mic sau in bain-marie si amesteca pana ce laptele se ingroasa putin. Cat sta pe foc laptele cu galbenusuri amesteca in continuu. Laptele cu galbenusuri nu trebuie sa ajunga sa clocoteasca, iar in final trebuie sa fie ca o smantana subtirire.
- Pune in castroane (de o portie), trei-patru galusti de albusi si adauga incet, cu un polonic crema cu lapte.
Sfat Eva: daca vrei poti presara pe galusti, cand servesti pudra de cacao sau scortisoara.
Ingrediente:
6 oua, doua albusuri, 20 de linguri de zahar tos, 750 mililitri de lapte, un baton de vanilie, 50 mililitri de rom, o jumatate de tableta de ciocolata amaruie.
Preparare:
- Separa galbenusurile de albus. Bate albusurile, toate opt, spuma foarte bine. Adauga pe rand zaharul tos (doua linguri nu foarte pline, de zahar la fiecare albus), si bate in continuare cu mixerul pana ce se topeste, iar albusul spuma este foarte tare si sticlos.
- Pune laptele intr-un vas, pe foc. Pune in lapte batul de vanilie, intreg. Cand laptele incepe sa clocoteasca, lasa focul mic (astfel ca laptele sa fiarba foarte incet) si pune cu lingura bulgari mici din albusul batut spuma. Intoarce galustile de albus, pe fiecare in parte. Sunt gata intr-un minut. Pune bulgarii de albus, scursi bine de lapte, folosind o spumiera, intr-o farfurie incapatoare.
- Da laptele deoparte. Scoate batul de vanilie, taie-l pe lung, scoate cu un cutit semintele de vanilie si pune-le in lapte. Bate galbenusurile cu mixerul impreuna cu patru linguri de zahar (cat a mai ramas), foarte bine. Adauga romul si ciocolata rasa prin razatoare.
- Rastoarna crema de galbenus in lapte (care nu trebuie sa fie foarte fierbinte), in timp ce amesteci energic cu un tel, in forma de para. Pune toul pe foc, la foc mic sau in bain-marie si amesteca pana ce laptele se ingroasa putin. Cat sta pe foc laptele cu galbenusuri amesteca in continuu. Laptele cu galbenusuri nu trebuie sa ajunga sa clocoteasca, iar in final trebuie sa fie ca o smantana subtirire.
- Pune in castroane (de o portie), trei-patru galusti de albusi si adauga incet, cu un polonic crema cu lapte.
Sfat Eva: daca vrei poti presara pe galusti, cand servesti pudra de cacao sau scortisoara.