Jeleu de portocale
Un desert usor, dar foarte elegant. Aroma fermecatoare de portocala ii va cuceri pe mesenii tai. Ingredientele sunt pentru sase portii generoase.
Ingrediente:
opt portocale, 150 grame zahar pudra, 50 ml coniac, sase foi de gelatina. Pentru blat: sase oua, sase linguri de zahar, trei linguri de pesmet de biscuiti clasici si doua linguri de faina, patru-cinci linguri de dulceata de portocale.
Preparare:
1. Bate ouale cu zaharul, pana cresc si se albesc, adauga coaja rasa de la o portocala si cateva linguri de suc de portocala, apoi pesmetul de biscuiti si faina. Amesteca incet si pune blatul la copt intr-o tava rotunda si inalta. Coace blatul la foc mic, circa 40 de minute, iar cand este gata, scoate-l din tava si lasa-l sa se raceasca.
2. Rade restul portocalelor, taie in doua, patru dintre ele si stoarce-le sucul. Celelalte patru portocale, curate-le de coaja si taie-le in bucati mici.
3. Insiropeaza blatul, cu un sirop format din coaja de portocala si coniac, subtiat, dupa gust, cu putina apa, apoi unge blatul cu dulceata de portocale.
4. Topeste foile de gelatina in putina apa rece. Adauga sucul de portocala, zaharul pudra, si jumatate din coaja de portocala si amesteca bine, pana incepe sa se ingroase. Cand jeleul s-a intarit, adauga bucatelele de portocala.
5. Cu o spatula si un cutit cu lama lata, inmuiat in apa, asaza jeleul de portocale peste blat si dulceata. Aerul “ciufulit” va fi exact decorul ideal pentru aceasta prajitura. Lasa-o la rece, minim patru-cinci ore.
6. Decoreaza cu frunze de menta proaspata inainte sa servesti jeleul, simplu sau cu frisca.
Ingrediente:
opt portocale, 150 grame zahar pudra, 50 ml coniac, sase foi de gelatina. Pentru blat: sase oua, sase linguri de zahar, trei linguri de pesmet de biscuiti clasici si doua linguri de faina, patru-cinci linguri de dulceata de portocale.
Preparare:
1. Bate ouale cu zaharul, pana cresc si se albesc, adauga coaja rasa de la o portocala si cateva linguri de suc de portocala, apoi pesmetul de biscuiti si faina. Amesteca incet si pune blatul la copt intr-o tava rotunda si inalta. Coace blatul la foc mic, circa 40 de minute, iar cand este gata, scoate-l din tava si lasa-l sa se raceasca.
2. Rade restul portocalelor, taie in doua, patru dintre ele si stoarce-le sucul. Celelalte patru portocale, curate-le de coaja si taie-le in bucati mici.
3. Insiropeaza blatul, cu un sirop format din coaja de portocala si coniac, subtiat, dupa gust, cu putina apa, apoi unge blatul cu dulceata de portocale.
4. Topeste foile de gelatina in putina apa rece. Adauga sucul de portocala, zaharul pudra, si jumatate din coaja de portocala si amesteca bine, pana incepe sa se ingroase. Cand jeleul s-a intarit, adauga bucatelele de portocala.
5. Cu o spatula si un cutit cu lama lata, inmuiat in apa, asaza jeleul de portocale peste blat si dulceata. Aerul “ciufulit” va fi exact decorul ideal pentru aceasta prajitura. Lasa-o la rece, minim patru-cinci ore.
6. Decoreaza cu frunze de menta proaspata inainte sa servesti jeleul, simplu sau cu frisca.