Compot de fructe, cu lichior
Ingrediente si cantitati:
5 piersici mici, bine coapte, taiate pe sfert
6 prune mici, bine coapte, taiate pe sfert
1 cana apa
3/4 cana lichior cu aroma de portocala
3/4 cana zahar
coaja de la o lamaie
2 lingurite esenta de vanilie
iaurt degresat, cu aroma de vanilie (optional)
Mod de preparare:
1. Asaza bucatile de fructe pe mijlocul gratarului. Lasa-le la copt timp de 4-6 minute, pana cand fructele s-au patruns - este necesar sa le intorci o singura data. Dupa ce sunt gata, pune fructele deoparte.
2. Amesteca apa, lichiorul si zaharul intr-un vas, pune vasul pe foc si lasa compozitia sa fiarba.
3. Intre timp, taie coaja de lamaie si adaug-o in vasul de pe foc, impreuna cu esenta de vanilie. Lasa vasul pe foc pana cand lichidul scade si se ingroasa, respectiv aproximativ 15 minute.
4. Toarna siropul astfel rezultat intr-un bol pentru servit.
5. Taie marunt fructele coapte pe gratar si pune-le peste sirop; amesteca bine.
6. Lasa desertul la rece cel putin doua ore, pentru a permite fructelor sa absoarba aroma siropului.
7. Compotul poate fi pregatit cu o zi inainte si pastrat la frigider peste noapte.
8. Se serveste cu iaurt de vanilie (optional) si putin sirop pe deasupra.
Sfat Eva: In loc de piersici si prune, poti folosi 3 mere si 3 pere bine coapte, taiate pe sfert - ai grija sa indepartezi cotorul. Fructele vor sta la copt 6-8 minute (intoarse de pe o parte pe cealalta o singura data).
Se obtin 6 portii.