Clatite traditionale dulci
Sunt perfecte umplute cu gem, dulceata, marmelada. Poti incerca sa le ungi cu nuca pisata amestecata cu miere de albine, sau crema de ciocolata topita amestecata cu smantana. Poti pune in aluatul de clatite cacao si vei obtine clatite maronii, foarte gustoase. Incearca sa le umplii cu mere rase si calite sau crema de vanilie. Evident pot fi servite cu frisca sau inghetata. Imaginatie sa ai!
Ingrediente: 12-13 linguri cu varf de faina, 4 oua mari, 2 linguri rase de zahar pudra, un praf de sare, 250 de ml de lapte, 2 linguri de ulei, arome (vanilie, coaja rasa de lamaie, scortisoara). Foloseste pentru preparare clatitelor zahar vanilat, preparat in casa dupa reteta de aici.
Preparare: bate foarte bine ouale si zaharul pudra, cu mixerul. Adauga un praf de sare si, pe rand, cele doua linguri de ulei. Amesteca bine. Pune mirodeniile. Pune o parte din faina, amesteca bine si o parte din lapte. Omogenizeaza. Adauga restul de faina si restul de lapte. Aluatul de clatite trebuie sa fie omogen si de consistenta smantanii subtiri.
Lasa aluatul de clatite sa stea, la rece, 30-45 de minute inainte de a le prajii. Verifica daca aluatul s-a ingrosat si subtiaza-l, daca trebuie, cu putin lapte, pana ajunge la consistenta potrivita. Se prajesc in tigaia (clasica sau antiadeziva) bine incinsa. La prima clatita unge tigaia, apoi doar din cand in cand. Se prajesc pe ambele parti. Le poti intoarce cu un cutit cu lama lata si varful rotund (ca sa nu se rupa clatita). Pastreaza clatitele la cald pana le pui umplutura.
Ingrediente: 12-13 linguri cu varf de faina, 4 oua mari, 2 linguri rase de zahar pudra, un praf de sare, 250 de ml de lapte, 2 linguri de ulei, arome (vanilie, coaja rasa de lamaie, scortisoara). Foloseste pentru preparare clatitelor zahar vanilat, preparat in casa dupa reteta de aici.
Preparare: bate foarte bine ouale si zaharul pudra, cu mixerul. Adauga un praf de sare si, pe rand, cele doua linguri de ulei. Amesteca bine. Pune mirodeniile. Pune o parte din faina, amesteca bine si o parte din lapte. Omogenizeaza. Adauga restul de faina si restul de lapte. Aluatul de clatite trebuie sa fie omogen si de consistenta smantanii subtiri.
Lasa aluatul de clatite sa stea, la rece, 30-45 de minute inainte de a le prajii. Verifica daca aluatul s-a ingrosat si subtiaza-l, daca trebuie, cu putin lapte, pana ajunge la consistenta potrivita. Se prajesc in tigaia (clasica sau antiadeziva) bine incinsa. La prima clatita unge tigaia, apoi doar din cand in cand. Se prajesc pe ambele parti. Le poti intoarce cu un cutit cu lama lata si varful rotund (ca sa nu se rupa clatita). Pastreaza clatitele la cald pana le pui umplutura.