Chec cu mac si glazura de cafea
In retetarul bunicii, reteta se numeste “Chec duduia Lizuca”.
Ingrediente: 125 grame unt, 300 grame faina, 300 grame zahat, trei oua, 150 grame stafide, trei linguri cu seminte de mac, 200 mililitri lapte, coaja de portocala sau zahar vanilat, un plic de praf de copt.
Pentru glazura: 200 grame zahar pudra, doua linguri de cafea foarte concentrata, un plic de ness (foarte aromat).
Preparare: Freaca untul cu zaharul foarte bine. Adauga, pe rand, cateun ou intreg, apoi mirodeniile, praful de copt si semintele de mac. Adauga o lingura de faina in compozitie si stafidele, amesteca bine, apoi pune laptele si restul de faina. Omogenizeaza compozitia. Pune checul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si coace-l, la foc potrivit, in cuptorul incins in prealabil, circa 30 de minute. Lasa checul sa se raceasca in tava lui, apoi scoate-l pe un platou.
Glazura se prepara astfel: Freaca bine zaharul pudra cu cele doua linguri de cafea. Compozitia trebuie sa arate ca un serbet. Pune vasul intr-un vas cu apa foarte fierbine si continua sa amesteci. Cand se inmoaie putin, da deoparte, adauga o lingurita de ness si amesteca inca putin. Trebuie sa prepari glazura cand checul este gata si scos din tava si racorit bine. Glazura calda se toarna peste chec, ca sa-l imbrace uniform. Pune glazura in mai multe randuri, dupa ce precedentul strat s-a racit bine, pentru ca startul sa fie gros.
Sfat Eva: Ai grija cat mananca copilul tau! Glazura contine multa cafea. Incearca si checul cu iaurt care merge foarte bine cu glazura de cafea.
Ingrediente: 125 grame unt, 300 grame faina, 300 grame zahat, trei oua, 150 grame stafide, trei linguri cu seminte de mac, 200 mililitri lapte, coaja de portocala sau zahar vanilat, un plic de praf de copt.
Pentru glazura: 200 grame zahar pudra, doua linguri de cafea foarte concentrata, un plic de ness (foarte aromat).
Preparare: Freaca untul cu zaharul foarte bine. Adauga, pe rand, cateun ou intreg, apoi mirodeniile, praful de copt si semintele de mac. Adauga o lingura de faina in compozitie si stafidele, amesteca bine, apoi pune laptele si restul de faina. Omogenizeaza compozitia. Pune checul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina si coace-l, la foc potrivit, in cuptorul incins in prealabil, circa 30 de minute. Lasa checul sa se raceasca in tava lui, apoi scoate-l pe un platou.
Glazura se prepara astfel: Freaca bine zaharul pudra cu cele doua linguri de cafea. Compozitia trebuie sa arate ca un serbet. Pune vasul intr-un vas cu apa foarte fierbine si continua sa amesteci. Cand se inmoaie putin, da deoparte, adauga o lingurita de ness si amesteca inca putin. Trebuie sa prepari glazura cand checul este gata si scos din tava si racorit bine. Glazura calda se toarna peste chec, ca sa-l imbrace uniform. Pune glazura in mai multe randuri, dupa ce precedentul strat s-a racit bine, pentru ca startul sa fie gros.
Sfat Eva: Ai grija cat mananca copilul tau! Glazura contine multa cafea. Incearca si checul cu iaurt care merge foarte bine cu glazura de cafea.