Cel mai racoritor deliciu - inghetata!
Daca te numeri printre fanii cremosului desert, iti imaginezi sa treaca o vara fara sa gusti macar o inghetata? Este regina incontestabila a dulciurilor preferate vara si ne imbie cu gustul ei dulce si racoros si cu arome dintre cele mai diverse.
Iubita atat de copii, cat si de adulti, inghetata este aliatul nostru in lupta cu razele dogoritoare ale soarelui si vine in atat de multe combinatii, incat satisface chiar si cele mai pretentioase gusturi.
Putina lume stie insa ca delicioasa inghetata are in spate o istorie interesanta, in conditiile in care a reprezentat un desert... regesc! Faimosul imparat Nero isi trimitea sclavii in munti, pe timp de vara, pentru a-i aduce zapada, pe care o amesteca apoi cu diverse siropuri sau cu fructe.
De asemenea, Marco Polo a consemnat in lucrarile sale primirea unei retete de inghetata, in urma unei calatorii pe care a efectuat-o. Va mai dura ceva timp (pana in 1850) pentru ca inghetata sa devina un desert accesibil "multimii". De atunci, a fost pregatita in fel si chip, in special de italieni, adevarati maestri ai "cremei de gheata".
Cu toate ca, in Romania, consumul de inghetata este mult mai scazut decat in tarile vestice, varietatea sortimentelor de inghetata pe care le gasim in supermarket-uri pare sa contrazica acest aspect. De la clasica inghetata de ciocolata sau vanilie, pana la inghetata pentru diabetici sau sandvisurile cu inghetata, totul ne este la indemana.
Este insa si sanatos sa cumperi inghetata ambalata, din magazine? Specialistii spun ca nu prea - mai ales daca doresti sa iti mentii silueta. Cu toate ca este delicioasa, inghetata din comert ingrasa, de cele mai multe ori. Pentru a avea control asupra a ceea ce mananci, poti incerca sa iti prepari singura inghetata. Noi te ajutam:
Inghetata cu fulgi de ciocolata si menta
Aroma mentei ii va da o savoare deosebita acestui desert!
Ingrediente si cantitati:
250 ml lapte
250 ml smantana
75 g zahar
125 g ciocolata rasa (fulgi)
1 lingurita esenta de menta
Mod de preparare:
1. Pune laptele si zaharul intr-un vas, pe foc, amestecand usor pana se topeste zaharul.
2. Lasa apoi laptele deoparte, sa se raceasca, iar cand s-a racit adauga smantana si esenta de menta.
3. Pune inghetata in congelator, iar pe masura ce se intareste, adauga fulgii de ciocolata. Pofta buna!
Inghetata cu miere
Dulce, sanatoasa si aromata - e tot ce-ti trebuie de la o inghetata!
Ingrediente si cantitati:
5 galbenusuri de ou
500 ml lapte
250 ml smantana
1/2 ceasca miere
1 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare:
1. Amesteca bine galbenusurile cu mierea, intr-un vas.
2. Incalzeste laptele intr-un vas, pana aproape de punctul de fierbere. Ia-l de pe foc si amesteca galbenusurile si mierea in lapte pana se formeaza un lichid gros.
3. Lasa compozitia sa se raceasca, apoi adauga smantana si esenta de vanilie, amestecand pana la omogenizare. Raceste totul in congelator, dupa care poti servi.
Inghetata cu cafea
Nu-ti poti incepe ziua fara o ceasca de cafea? Atunci, cu siguranta, vei savura cu placere acest desert!
Ingrediente si cantitati:
1 cana lapte
1/4 cana cafea macinata
1 cana zahar
3 oua batute
un praf de sare
1 lingurita esenta de vanilie
3 cani smantana
Mod de preparare:
1. Incalzeste laptele intr-un vas, la foc mediu. Cand se afla aproape de punctul de fierbere, ia-l de pe foc.
2. Adauga cafeaua si jumatate din cantitatea de zahar.
3. Adauga compozitia rezultata intr-un vas in care se afla ouale batute, amestecand continuu.
4. Pune totul pe foc, adaugand zaharul ramas si praful de sare. Amesteca in continuu la foc mediu 3-4 minute, pana cand se intareste compozitia.
5. Cand s-a mai racit, adauga esenta de vanilie si smantana. Lasa totul sa se raceasca, dupa care poti congela pana cand inghetata se intareste usor.
Sfat Eva: Da frau liber imaginatiei si asezoneaza inghetata preparata cu migdale macinate, bucatele de nuca, frisca, rulouri cu ciocolata sau felii de fructe!