Cauta in 21.435 retete

Piureuri si spume de cartofi

Nimic mai banal ca un piure de cartofi, am spune, insa exista piureuri si piureuri. Iata cateva indicii: trebuie sa alegi cartofii cu atentie, altfel risti ca piureul sa fie granulos; pentru a obtine consistenta dorita, trebuie sa alegi temperatura potrivita: calduta pentru piure sau fierbinte pentru o spuma, insa niciodata rece.

Exista persoane care fac piureul cu mixerul, desi nu toate sortimentele de cartofi accepta acest tratament. Risti sa te trezesti in fata unui bol de lipici! Opteaza mai bine pentru un tel.

Adauga o cantitate buna de lapte in timp ce strivesti cartofii pentru a le da un gust mai bun. La final, untul este obligatoriu! Asezoneaza cu sare si piper. Unele persoane mai adauga un ou crud - inseamna mult mai mult colesterol. Daca stii sa dozezi bine cantitatile de lapte si unt, nu mai e nevoie de ou.

Piure de cartofi cu ulei

1. Curata un kilogram de cartofi. Pune-i taiati in cuburi intr-o oala si acopera cu lapte. Adauga sare si fierbe-i la foc moale. Scurge-i.
2. Ia un polonic din laptele scurs si pune-l intr-o oala. Adauga o lingura de smantana proaspata si putin sofran. Adu la temperatura de fierbere, apoi lasa amestecul acoperit.
3. Striveste cartofii fierti. Incorporeaza amestecul de lapte si smantana in care ai infuzat sofranul. Obtii consistenta unui piureu.
4. Cu ajutorul telului, amesteca si 1 dl de ulei de masline, apoi asezoneaza dupa gust.

Adevaratul piure de cartofi

Sunt multi cei care fac, de fapt, o spuma de cartofi si cred ca au facut un piure. Un adevarat piure este acela care se prepara astfel:

cartofii se fierb in coaja, pentru a evita contactul "carnii" cu apa;
se curata, se pun intr-o tava si se usuca la cuptor;
se lasa putin la racit;
se paseaza bine;
se adauga lapte, un cub mare de unt;
se asezoneaza.

Spuma de cartofi

cartofii curatati si taiati cuburi se fierb in apa;
se scurg;
cand sunt inca fierbinti, se strivesc intai;
apoi se adauga lapte si unt;
se amesteca cu un tel;
se asezoneaza.

Comentarii (2)

  • nicoleta  pe  1 mar 2009, 17:29
    piure de cartofi

    acum cred ca am aflat ghinionul pentru care imi iese mereu piureul "lipici"...........folosesc mixerul..........copii mei imi spun mereu ca se aseamana cu cingo expirat

  • Chipicao  pe  8 oct 2009, 20:54
    NOTA ZERO

    Tocmai am incercat aceasta reteta "adevarata" si pot spune ca singura diferenta fata de piureul pe care il fac de obicei (cartofii curatati inainte de a fi fierti) e ca dureaza de 3 ori mai mult! Ramaneti la reteta traditionala si nu va ma luati dupa ce spun toti snobii!

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod